Organizujemy dla dzieci, szkół i przedszkoli warsztaty edukacyjne m.in. z pieczenia chleba, robienia drożdżówek, masła czy przetworów. Pokazujemy jak wygląda tradycyjna, polska wieś, gospodarstwo rolne i zawód rolnika.


Poznaj tradycyjną, polską wieś – oferta dla dzieci i młodzieży szkolnej
I. Przyjazd dzieci
- przywitanie z gospodarzami.
II. Co słychać na wiejskim podwórku?
- oprowadzenie dzieci po gospodarstwie (poznanie roślin i zwierząt znajdujących się w naszym gospodarstwie, możliwość zrywania owoców, karmienia zwierząt, zbierania jaj);
- oglądanie zabudowań gospodarskich tj.: stajnia, chlewik, kurnik, stodoła, zagroda dla zwierząt;
- wizyta w wiejskiej zagrodzie (zapoznanie z innymi zwierzętami, zamieszkującymi nasze gospodarstwo tj. pawie, kucyk);
- rozmowa z gospodarzami na temat hodowli zwierząt oraz korzyści płynących z chowu;
- zabawa w zgaduj-zgadula: Jakie zwierzęta spotykamy na wiejskim podwórku?
III. Warsztaty – spotkanie z okruchem tradycji – „Od ziarenka do bochenka– pieczemy wiejski chleb”
- zapoznanie z wyrobem i wypiekiem chlebaw tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem;;
- „Tradycja w mleku zamknięta –czyli o mleku i jego przetworach”
- omówienie tradycyjnego procesu powstawania masła w gospodarstwie wiejskim;
- zapoznanie ze sprzętami wykorzystywanymi niegdyś do produkcji masła;
- ubijanie masła w maselnicach.

IV. Wędrówka szlakiem ścieżki edukacyjno-przyrodniczej naszego gospodarstwa – omówienie zasad zachowania w lesie „Przytul drzewo i poczuj się lepiej!”- Sylwoterapia (drzewoterapia)
- spacer wyznaczonym szlakiem połączony z sylwoterapią. Korzystanie z leczniczych właściwości drzew. Drzewo można objąć rękami, przytulić się albo też pocierać dłońmi lub stopami do drzewa, można także przyłożyć twarz lub oprzeć się o nie plecami;
- rozpoznawanie drzew (tabliczki informacyjne);
- zagadki leśne.
V. Mini zoo – Zooterapia
- spotkanie ze zwierzętami z mini zoo (poznanie zwierząt z możliwością ich karmienia, zwierzątka można także dotykać, głaskać, przytulać, brać na ręce czy na kolana).






VI. Obiad (przykładowe menu)
- zupa pomidorowa z ryżem;
- filet drobiowy panierowany;
- ziemniaki;
- surówka;
- kompot.
* Zamiast obiadu jest możliwość zorganizowania grilla.
VII. Czynny wypoczynek na łonie natury
- zabawy ruchowe w ogrodzie;
- różnego rodzaju konkursy, karty pracy, krzyżówki, kolorowanki i quizy sprawdzające zdobyte wiadomości podczas zajęć.
Ponadto:
- Niespodzianka! podarowane przez gospodarzy złociste, pachnące, świeże bułeczki własnoręcznie zrobione przez dzieci, wypiekane w tradycyjnym piecu chlebowym;
- degustacja wykonanych przez dzieci wyrobów (chleb wiejski, masło);
- każdy uczestnik warsztatów otrzyma dyplom małej gospodyni, małego gospodarza.



Do dyspozycji dzieci:
- duży, ogrodzony ogród;
- plac zabaw;
- boisko do piłki nożnej i plażowej;
- spacer do pobliskiego lasu.
Proponowany czas trwania warsztatów: około 5 godz.
Cena:
dzieci w wieku przedszkolnym: 70zł/osoba
dzieci w szkole podstawowej: 75zł/osoba
Oferta bez pieczenia chleba i obiadu:
Cena: 45zł/osoba
W okresie jesiennym zapraszamy na:
1. Święto pieczonego ziemniaka (krótka historia ziemniaka oraz zapoznanie się z nazwami ziemniaka w innych częściach kraju. Co można zrobić z ziemniaka? – ulubione potrawy; wykopki – samodzielne zbieranie ziemniaków; tematyczny posiłek – ziemniak na talerzu).
2. Owocobranie (wizyta w sadzie – oprowadzenie dzieci, pogadanka z sadowskim na temat odmian
i sposobu pielęgnacji jabłek; samodzielne zbieranie owoców. Co można zrobić z jabłek? – ulubione potrawy; robienie przetworów z jabłek – np. musy, dżemy; własnoręczne projektowanie etykiet na słoiczki; tematyczny posiłek – jabłko na talerzu).
Przedstawiony program jest jedynie propozycją – istnieje możliwość modyfikacji programu na życzenie zamawiającego, uwzględniając porę roku oraz dostępność produktów (sezonowość owoców i warzyw).










